Monilla on omat mielipiteensä sekä uskomuksensa Alexander Stubbista ja minä olen aina pitänyt hänestä. Joissain ihmisissä loistaa kaunis uteliaisuus maailmaa kohtaan ja tällainen kuva minulla tulee lähes aina, kun näen hänet puhumassa. Alexander piti taannoin TedX:ssä hienon puheen onnellisuuden merkityksestä, joka on hyvä muistutus siitä, miten tavoitella onnellista tasapainoista elämää. Tämä aihe on hirveän iso, joten en yritäkään kaikkea käydä läpi, mutta tiivistän muutaman asian, joiden kohdilla nyökkäilin puhetta kuunnellessa ja minkälaisia ajatuksia minulla tuli mieleen.
Body – Ruumiin hyvinvointi
Melkein kaikki haluavat näyttää hyvältä ulkoisesti, mutta Alexin mukaan tärkeämpää on tuntea hyvältä sisäisesti. Niinhän se on. Aamulla herätyskello soi ja ensimmäisenä reaktiona joillain saattaa olla torkkunapin painaminen ja toiset lähtevät laittamaan aamupalaa. Töiden jälkeen, kun tulee kotiin, yksi houkuttavimmista paikoista löytää rentouttava relaamisen kohde on oma kotisohva. Siitä otetaan sitten kaukosäädin käteen ja pistetään telkkari tai Netflix päälle. Itse teen tällä lailla tosi usein, eikä siinä ole mielestäni mitään vikaa. Alexanderin puhetta kuunnellessa mietin, että tärkeämpää on se, mitä tekee sen jälkeen, kun on ollut sohvalla. Ihmisen kehon on pakko pysyä liikkeessä, pysyäkseen vireessä. Olen huomannut, että jos sohvaperunana olon jälkeen ei lähde ulos, tai liiku, viretila laskee hirveästi. Tässä vaiheessa virettä voi toki nostaa kahvilla, tai herkkuruoalla, mutta mikään ei tuota parempaa oloa kroppaan, kuin sen liikkeelle laittaminen. Eihän se aina helppoa ole, mutta pienikin ulkoilu tekee ihmeen hyvää 🙂 Pienestä liikkeelle!
Nukkuminen on myös olennainen osa tasapainoista fiilistä ja siinä onkin välillä haastetta. Olen aina tykännyt sanoa, että ”Nukkuminen on ihan parasta, mutta hereilläkin on tosi kivaa!”. Yksi juttu, mikä mulla on toiminut paremman unen saannissa, on puhelimen ja digilaitteiden poislaitto klo 22.00 aikoihin. Mulla on aina joku kirja nukkumaan mennessä vieressä, jota luen. Se saattaa olla joku kiinnostava tietokirja, romaani, tai toisinaan myös joku sairaan tylsän oloinen kirja, joka tekee tehtävänsä saamalla mielen niin väsyneeksi, että on vaan pakko nukahtaa. Vaikka nukkumaan meno aikaisin olisikin vaikeaa välillä, se on kuitenkin pakollista ruumiillisen hyvinvoinnin ja onnellisen olotilan saamiseksi.
Mind – Mieli
Alexander puhuu tietenkin somesta ja sanoo yrittävänsä pitävän sosiaalisen median käytön yhdessä tunnissa per päivä. En osaa laskea, kuinka paljon aikaa itselläni menee, kun joudun sitä työni puolesta paljon käyttää, mutta yritän sitä kuitenkin koko ajan vähentää. Sosiaalisessa mediassa on se mielenkiintoinen haaste, että kaikki ovat siellä. Tuntuu välillä, että jos sieltä jää pois, hukkuu täysin omien kavereiden kuulumisista ja voi jäädä ulkopuolelle monesta. Simon Sinek sanoi jossain Ted puheessaan, kuinka ihminen saa aina pienen dopamiini – onnellisuuspaukun, kun Facebookiin, Whatsappiin, tai sähköpostiin tulee uusi ilmoitus. Tämä on se koukuttava tekijä, jonka takia itsekin roikun usein sosiaalisessa mediassa liikaa.
Empathy – Empatia
Alexander ottaa puheen lopussa kantaa tulevaisuuteen roboottien, tekoälyn ja digitalisaation kasvun näkökulmasta ja puhuu kuinka tärkeään osaan empatia ja läsnäolo jäävät. Tämä on äärimmäisen tärkeä pointti! Mikä on aidompaa, kuin se että kohtaat joka päivä jonkun ihmisen, kuulet hänen huolensa ja ilonsa 100 prosenttisesti. Kukapa ei tästä pitäisi?
Me eletään tosi mielenkiintoisessa maailmassa. Joka aamu on tehtävä valinta, lähdenkö ulos miettien kaikkia haasteita, vai tutkinko ja katselenko maailmaa niin, että kaikki on ihmeellistä ja kaikki on mahdollista?
Mä tiedän, että onnellisuudesta puhuminen saattaa tuntua joistain ihmisistä vähän tylsältä ja hippimäiseltä, mutta se on silti tosi kiinnostava aihe, koska väittäisin, että ihmiset lähtökohtaisesti aina sitä tavoittelee. Kiinnostava pointti on kuitenkin miettiä, tavoitellaanko me onnellisuutta vai nautintoja, jotka ovat kaksi eri asiaa. Nautintoja hakiessa huomiomme kiinnittyy helposti hetkellisiin tiloihin, kuten suklaan nauttimiseen, tai asioihin, mitä rahalla saa. Näistä tulee onnellinen olo joksikin aikaa, mutta onnellisuus on se tasapainon olotila, mistä Alexander hienosti puhuu. Välillä kaikki ei mene putkeen, mutta siitäkin selvitään, koska sisäinen vointi on hyvä 🙂 Mukavaa viikkoa kaikille!