Tavoitteet
“Et voi epäonnistua siinä, mitä et tee, joten voit hyvin antaa itsellesi mahdollisuuden ja kokeilla tehdä sitä, mitä rakastat.” (c) Jim carrey
Olen koittanut opettaa itselleni asettamaan mahdollisimman usein tavoitteita, liittyvät ne sitten työhön tai arkeen. Samalla olen myös luonut itselleni mentaliteetin, jolla pyrin vähentämään ylianalysointia ja enemmänkin kokeilemaan ja oppimaan kokeilujen kautta. Kokeilukulttuuriin siirtymisessä iso merkitys oli ystävälläni Nextmilen toimitusjohtaja – Antti Harjuojalla. Hän varjeli kokeilukulttuurin merkitystä usein puheessaan, joka tarttui myös minuun. Aika kuluu sen verran nopeasti, että mielestäni kannattaa tosiaan kokeilla aina vaan, kun mikä tahansa hullu idea tulee mieleen. Mikäli tunnen pitkään, että haluan muuttaa ulkomaille, tai haluan juosta puolimaratonin, asetan ne itselleni tavoitteeksi ja katson mitä tapahtuu. Tavoitteiden saavuttaminen on super hauskaa ja mikäli ei ole saavuttanut isoa tavoitetta, ainakin on kehittynyt matkalla. Loppujen lopuksi tavoitteista ei kannata myöskään sitten asettaa itselleen peikkoa, joka aiheuttaa burnoutin. Kannattaa määritellä, missä vaiheessa on riittävästi ja mitä se riittävyys oikeastaan tarkoittaa. En usko, että ihminen pärjää elämässä ilman tavoitteita, mutta jonkinlainen suurempien tavoitteiden katto kannattaa itselleen määritellä. Ja parasta juuri olisi, että määrittelisi itse ne tavoitteet, mihin haluaa edetä. Tähän on myös helpompi sitten motivoitua.
Liikkeelle lähteminen
Yksi keskeinen oppi, jonka olen valitettavasti saanut vasta ihan viime vuosina on, että mitään ei tapahdu, ellei lähde liikkeelle. Meistä ei tule kirjan kirjoittajaa, tai yrittäjää, ellemme ala joka päivä toteuttamaan asioita, jotka liittyvät näihin unelmiin. Pohdit sitten mitä tahansa unelmaa, tai tavoitetta, kirjaa tavoitteet ylös ja huomioi:
- Että teet itsellesi mitattavat tavoitteet. Kuinka monta kertaa viikossa teet asiaa x. Kuinka monelle ihmiselle laitat viestiä tuotteeseesi liittyen jne.
- Milloin pysähdyt reflektoimaan etenemistä. Käy läpi, mitkä tyylit toimivat ja missä on kehitettävää.
- Yritä tehdä tavoitteiden saavuttamisesta hauskaa.
- Itse käytän tällä hetkellä sellaista menetelmää, jossa tavoittelen parempaan kuntoon tulemista.
- Minulla on päivittäiset tavoitteet. Aina, jos saavutan tavoitteen, rastitan päivän kalenterista ja lisään pienen rahasumman tavoitepottiini.
- Tavoitepottini päämääränä on uusi ulkomaanmatka, johon kerään rahaa.
- Minulla on päivittäiset tavoitteet. Aina, jos saavutan tavoitteen, rastitan päivän kalenterista ja lisään pienen rahasumman tavoitepottiini.
- Itse käytän tällä hetkellä sellaista menetelmää, jossa tavoittelen parempaan kuntoon tulemista.
One more
Kun olet lähtenyt liikkeelle, huomaat osatavoitteiden täyttyvän. Jossain vaiheessa näetkin jo saavuttaneesi tavoitteesi ja saatat pohtia, että perhana, tämähän tuli helposti toteutettua. Tämän jälkeen voikin jo nostaa leveliä ja tähdätä kohti isompia tavoitteita.
Pidän harvemmin vertailusta muiden ihmisten saavutuksiin, koska elämiimme vaikuttaa loppujen lopuksi niin miljoona ja sata asiaa, että vertailu toisiin on todella hankalaa. Silti, kannattaisin sitä, että isoihin tavoitteisiin tähdätessä voisit verrata itseäsi tavoittelemallasi alalla menestyneisiin ihmisiin. Tämä kannattaa tehdä silloin, jos pyrkii vain alan huipulle. Tässä esimerkissäkään en ottaisi paineita etenemisestä, vaan käyttäisin Ed Mylettin (2022) käyttämää käsitettä ”One more”. Hänen mukaansa, kun teemme asiat samalla tavalla kuin muut, saavutamme samat asiat, kuin kaikki muut. Pyri siis tekemään aina 1 kerta enemmän, kun harjoittelet asiaa x. Pelkästään yhden toiston lisääminen joka kerta tuo sinulle itsevarmuutta ja pidemmässä tähtäimessä vie sinua pidemälle, kuin muut.
Tulevaisuus
Benjamin Hardy (2023) suosittelee ihmisiä kertomaan julkisesti tulevaisuuden tavoitteistaan. Tämän myötä ihminen ei ole enää niin jumissa menneisyyden kanssa, vaan enemmänkin alkaa sitoutua tulevaisuuteen, jota tavoittelee. Tutkimukset osoittavat, että mitä selkeämmät tulevaisuuden tavoitteet on, sitä viisaampia päätöksiä ihminen alkaa tehdä. Tämän lisäksi tulevaisuuteen katsova ihminen on todennäköisempi sijoittamaan tulevaisuuteen, kuntoilemaan ja syömään terveellisemmin.
Visioi tulevaisuuttasi. Miltä haluaisit elämäsi näyttävän juuri ennen, kuin siirryt eläkkeelle? Aseta tavoitteesi ja visiosi ylös itsellesi ja pohdi askeleita, joilla tavoite saavutetaan ja kenen apua tarvitset.
Reflektio
Kaiken kehityksen keskellä on äärimmäisen tärkeä reflektoida, miten kehitys on edennyt. Lukuisissa lukemissani kirjoissa on mainittu, kuinka yhtenä burnoutin syynä on, että ihminen ei näe selkeästi, mitä kaikkea hän on saanut aikaan. Tämän myötä on äärimmäisen tärkeä sopia tasaiset väliajat, jolloin tsekkaa läpi, miten on edennyt ja mitä on saanut aikaiseksi. On tärkeää käydä läpi sekä onnistumiset, mutta myös epäonnistumiset, jotka valitettavasti useimmiten opettavat enemmän.
Pain + reflection = progress (c) Ray Dalio