Määritelmä
Ennen, kun lähtee syvemmälle markkinoinnin maailmaan, on järkevää pohtia sen käsitettä. Mitä markkinointi oikeastaan tarkoittaa?
Toimiva keino tähän on jälleen kerran sovellus palapeli – metodista:
- Pyydä osallistujia pohtimaan ensiksi yksin, mitä markkinointi tarkoittaa? Muistuta opiskelijoita kirjaamaan kaikkia mieleen tulevia ajatuksia ja kokemuksia ylös valitsemallaan tavalla.
- Tämän jälkeen pyydä osallistujia etsimään pari, jonka vieressä ei juuri sinä hetkenä istu. Pyydä osallistujia jakamaan ajatuksensa parin kanssa ja löytämään 2-3 keskeistä ajatusta.
- Mikäli osallistujia on paljon, voit vielä pyytää pareja etsimään toiset parit. Vastausten jaon jälkeen, pyydä neljän ryhmiä valitsemaan 2-3 keskeistä ajatusta.
- Lopuksi jaetaan vastaukset kaikkien kuullen. Ennen vastausten jakoa, pyydä ryhmiä jakautumaan neljän ryhmissä a,b, c ja d kirjaimiin. Kun jako on tapahtunut, aloittakaa vaikka b – henkilöistä, jotka kertovat yhden ajatuksen kerrallaan. Tärkeää on, että jokainen jakaa 1 ajatuksen, jonka myötä kukaan ei tyhjennä pajatsoa.
- Samaan aikaan, kun kirjaat vastauksia ylös taululle, voit esittää tarkempia kysymyksiä, tai ajatuksia vuorovaikutuksen luomiseksi. Käy kirjaimet läpi 1 kerrallaan. Mikäli kaikki on päässyt sanomaan mielipiteensä, voit vielä kerran kysyä, onko jollain tullut mieleen jotain täydennettävää, joka vielä puuttuu taululta.
Näkymättömyys
Jari Sarasvuo mainitsi jossain podcastissa mielenkiintoisen ajatuksen, jonka mukaan markkinointi on eräänlaista uskoa näkymättömään. Tämä on mielestäni mielenkiintoinen ajatus. Otetaan esimerkiksi Red Bull, jonka tunnemme viestistä ”Red Bull antaa siivet”. Red Bull ei niinkään pyri viestimään asiakkaitaan ostamaan energiajuomaa, vaan tarjoaa mielikuvan. He ovat ymmärtäneet markkinointiin liittyvän keskeisen kysymyksen, joka kuuluu – miksi meiltä ostetaan? Vastaus Red Bullin kohdalla on – asiakkaat tarvitsevat energiaa. Asiakkaat, jotka tarvitsevat energiaa ovat mahdollisesti kiinnostuneita extreme urheilulajeista, jonka myötä Red Bull on myös laittanut paljon rahaa markkinoidakseen eri urheilutapahtumien ja brändien kautta.
Yllä mainittuun esimerkkiin liittyvä tehtävä: Mieti omaa liikeideaasi ja pyri vastaamaan, miksi joku ostaa sinulta? Mihin tarpeeseen tuotteesi tai palvelusi vastaa? Lopuksi pohdi, minkälaisen markkinointilauseen voisit keksiä tuotteellesi tai palvelullesi.
Keskusteluun liittyminen
Markkinointiviestintä verkkosivuilla
Yksi äärimmäisen tärkeä elementti markkinoinnissa on keskustelu asiakkaan kanssa. Neil Hoyne (2022) esittelee kirjassaan ”Converted”, kuinka helposti markkinoijat ja myyjät ajautuvat verkkosivuillaan tuputtamaan tuotteita myytäväksi. Sen sijaan, käyttäjäkokemusta kannattaisi soveltaa siten, että ensimmäisellä kerralla kertoo tuotteistaan ja siitä, mitä arvoa niihin liittyy. Sitten, kun asiakas on tullut esim. kymmenennen kerran takas sivuille, viesti voisi muuttua enemmän myyvemmäksi.
Kysymyksiä: Miten sinä voisit muokata asiakkaasi käyttäjäkokemusta verkkosivuillasi? Mitä sovelluksia voit käyttää viestinnän kehittämiseksi asiakastasi kohtaan?
Kirjoita, kuten kirjoittaisit kaverille
Bobby Klinck (2022) kirjoittaa mainiossa kirjassaan ”Email marketing that doesn´t suck”, kuinka markkinointiviestinnän pitäisi olla sellaista, että kirjoittaisimme aina kuin kaverillemme. Hän kehottaa markkinoijia jopa äänittämään puheensa ja viemään sen tekstin muotoon, jotta tekstistä tulisi mahdollisimman autenttista.
Tällaisen viestinnän tarkoitus olisi, että markkinoijalta poistuisi paine olla kuulostamatta liian hienolta, tai joltain joka ei kuulosta yhtään itseltään. Hän kehottaa markkinoinnissa ihmisiä näyttämään ja kuulostamaan juuri itseltään, jotta asiakkaat pääsisivät alusta saakka tutustumaan siihen, kuka oikeasti olet. Taustalla tässä on ajatus siitä, että kaikki kanssakäyminen ihmisten välillä tapahtuu muutenkin luottamukseen perustuen, joten miksi ei rakentaisi viestinnän kautta luottamusta, kun kuitenkin haluaa rakentaa asiakkaaseen pitkän suhteen.
Tehtävä: Mitä, jos kokeilisit Bobby Klinckin esimerkkiä ja testaisit, muuttuuko viestintätyylisi, jos kirjoittaisit kuten kaverille? Voit kokeilla jopa äänittää omaa puhettasi ja viedä sitä tekstin muotoon, kuten Klinck, tai sitten kokeile vain kirjoittaa juuri omalla tyylilläsi. Kokeile tämän jälkeen mallia asiakkaasi, kollegasi tai yhteistyökumppanisi kanssa.