Mistä tunnistat hyvän idean? Saku Tuominen kirjoitti joskus, että hyvän idean tunnistaa siitä, että tulee samanlainen reaktio, kuin näkisi kaupungilla kauniin ihmisen. Se jotenkin ikään kuin tuntuu erilaiselta ja ihmeelliseltä. Mielestäni tämä on hauska vertaus ja olen hyvästä ideasta samaa mieltä. Palaverissa hyvän idean tunnistaminen vaatii taitavaa herkkyyttä, mutta itse ainakin olen huomannut vastaavia tilanteita, joissa pohditaan etenemistapoja tiimille. Joku ehdottaa jotain ideaa, johon muut osanottajat silmät kirkastuneina vastaavat – ”Tuo on hyvä idea!”.
Loppukädessä hyvän idean päättävät vasta muut ihmiset, joille ideaa toteutetaan. Opiskelijoiden kanssa olen usein keskustellut siitä, miten ideat syntyvät. Viimeisimpien tutkimusten mukaan (Hari 2023), luovat ideat eivät synny niinkään työn aikana, vaan silloin kun aivot ovat lepotilassa. Tämän myötä olen lähtenyt opiskelijoiden kanssa uutta ideaa pohtiessa liikkeelle syvempää ja kysynyt, mistä opiskelija unelmoi ja missä hän on taitava. Olemme yhdessä keskittyneet persoonallisuuden merkitykseen ensin ja sitten lähtenyt pohtimaan sen vaikutusta potentiaaliseen liikeideaan.
2 tehtävää persoonallisuuden selvittämiseksi liikeidean taustalla
Pat Flynnillä on mainio tehtävien sarja kirjassaan ”Will it fly”, jota olen soveltanut liikeideoiden keksimiseen liittyen. Esittelen prosessin seuraavaksi:
”Uskomatonta! Elämä ei voisi olla parempaa.”
Kuvittele elämäsi viiden vuoden päähän ja pohdi, mikä saa sinut vastaamaan tällä tavalla? Älä mieti bisnesideaasi, joka sinulla mahdollisesti on, vaan unelmoi siitä, mitkä asiat tekisivät elämästäsi niin hienoa tuohon aikaan.
Viisi vuotta on siinä mielessä sopiva väli, että se on juuri tarpeeksi pitkä väli unelmien käytäntöön panemiselle. Opiskellessakin pystyy rakentamaa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa 3-5 vuoden päähän ja laittamaan aika tarkkoja suunnitelmia vuositasolle.
Suosittelen kirjoittamaan johonkin vastauksesi ylös niin se jää mieleen vielä paremmin. Kun olet valmis, jatka kirjoittamista ja mene pohdinnoissa vielä syvemmälle seuraavien kysymysten kautta:
- Kirjaa itsellesi ylös 4 elämäsi tärkeintä kategoriaa.
- Näitä voi olla esim. perhe, työ, urheilu, pelaaminen, terveys yms..
- Seuraavaksi matkaa taas 5 vuoden päähän ja kirjaa jokaisen esimerkin alle niin monta esimerkkiä kuin keksit siitä, joka saa sinut sanomaan ”Elämä ei voisi olla parempaa..”
- Lopuksi, selaile vastauksiasi neljän kategorian alla. Näet edessäsi vastauksia siitä, miksi haluat tulla. Mikäli et ole tehnyt vastaavaa harjoitusta, kannattaa säilyttää näitä tietoja jossain, koska niissä on myös liikeideaasi liittyvää perustaa. Yksi kiinnostava hyöty tällä tehtävällä on Flynnin mukaan, että parhaimmillasi saatat tässä vaiheessa nähdä, onko liikeideasi semmoinen, joka liittyy siihen tulevaisuuden minään, joksi haluat tulla.
Seuraava Flynnin harjoitus:
Mieti ensimmäistä työpaikkaa, jossa olet ollut. Jos et ole vielä ollut töissä, mieti jotain projektia, joka oli eräänlainen työkokemus sinulle.
Vastaa seuraavaksi kysymyksiin:
- Milloin tämä kokemus oli?
- Mistä asioista nautit työkokemuksessasi?
- Kirjoita paras muistosi työkokemukseen liittyen.
- Mistä et pitänyt työkokemuksessa?
Lopuksi arvioi 1-5, kuinka paljon pidit työstä. 1 tarkoittaa kauheaa kokemusta ja 5 Täydellistä kokemusta. Toista tehtävä vielä muihin työkokemuksiin liittyen.
Kun näet kirjoituksesi, huomaatko johdonmukaisuuksia vastauksissasi? Laskiko työkokemustesi taso, vai nousiko se? Löytyikö joitain yllättäviä muistoja?
Pohdi seuraavaksi mielessäsi:
- Mikä yksi tai kaksi asiaa motivoivat sinua eniten työssä (/ opiskelussa), mitä nykyisin teet?
- Miten tulevaisuuden yrityksestäsi voisi muotoutua sellainen, että pääset nauttimaan työstäsi ja pysymään motivoituneena?
Lopuksi tutkaile vastauksiasi ja katso tarkkaan, näetkö kiistanalaisia kohtia verratessa liikeideaasi ja sitä, minkälaiseksi ihmiseksi haluat tulla.
Ota minuun yhteyttä, mikäli kaipaat tukea ideointiin liittyen: antti@leppilampi.com / +358 40 5855999