Isoimmat opit, jota olen oppinut tarinankerrontaan liittyen:

  • Älä kerro muiden ihmisten tarinoita. Kerro mielummin omat tarinasi.
  • Pyri käyttämään tarinoita, joihin on helppo samaistua.
    • Pystymme samaistumaan moniin inhimillisiin tunteisiin, kuten hyväksyntään ja rakkauteen. Ymmärrämme myös sen tunteen, kun sitä ei ole riittävästi. Lisäksi häpeän tai nolatuksi tulemisen tunne on varmasti tuttua lähes kaikille meistä.

Elämän kotiläksyt : Sovellettu Matthew Dicks – nimiseltä opettajalta

Aina päivän päätteeksi, reflektoi kulunutta päivää ja kysy itseltäsi:

  • Jos minun pitäisi kertoa tarina tästä päivästä, jonka voisin esittää muille jälkeenpäin, mitä kertoisin?
  • Älä välitä, vaikka päivä olisi ollut poikkeuksellisen tylsä. Pyri etsimään yksi mieleenpainuva hetki päivältä.
  • Älä myöskään stressaa, että kirjoituksen täytyisi olla pitkä. Muutama lause riittää.
  • Tärkeää tosin on, että tallennat kirjoituksesi sellaiseen paikkaan, josta sinun on helppo selailla niitä jälkeenpäin. Kirjailija Matthew Dicks kirjasi kertomuksensa Exceliin ja minä tallennan kertomukseni Notion – sovellukseen. Sinä voit valita sovelluksen, tai vaikka perinteisen vihon ja kynän.
  • Maksimissaan 5 minuuttia riittää tehtävän tekemiseen.

Mitä seurauksia tällaisesta minipäiväkirjan kirjoittamisesta on?

  • Ensinnäkin. Ihmismieli on unohtavainen. Nyt tosin saat käyttöön menetelmän, jolla muistat pienet tapahtumat useamman vuoden päästä.
  • Alkaa helpommin nähdä päivän ajalta, mitkä tapahtumat olivat merkityksellisiä. Mikä muuttui päivän aikana verrattuna eiliseen?
  • Saatat myös huomata, minkälaisia vaikutuksia teoillasi on muihin ihmisiin.
  • Parhaimmassa tapauksessa voi löytää jopa syvempää merkitystä, kun näkee, minkälainen vaikutus omilla teoilla on pitkässä tähtäimessä koko maailmaan.
  • Loppujen lopuksi, aika alkaa hidastumaan pikkuhiljaa, kun alat keskittymään nykyhetkeen ja päivän tapahtumiin.

Tämä on oikeasti aika kiva harjoitus ja se oli ainakin minulle helppo ottaa osaksi omaa arkea.

Kirjoitusmenetelmiä

  • Älä irrota kynää.

Pyri kirjoittamaan muutama minuutti siten, ettet irrottaisi kynää otteestasi ollenkaan, tai et lopettaisi näppäimistöllä kirjoittamista. Kokeile vaikka 5 minuuttia ensimmäisellä kerralla.

Kun olet valmis kirjoittamisen suhteen, tarkastele, mitä sait aikaiseksi. Löytyykö sieltä ideoita, joita voisit kehittää eteenpäin? Jotain muistoja, jota haluaisit tallentaa? Tai muita kiinnostavia ajatuksia.

Kerro minulle faktat ja minä opin. Kerro minulle totuus ja minä uskon. Kerro minulle tarina ja se elää sydämessäni ikuisesti. (c) Vanha sananlasku Matthew Dicksin ”Storyworthy” kirjasta suomennettuna

  • Viiden sekunnin hetki

Tarinan on vaikea jäädä kunnolla ihmisten mieliin ilman viiden sekunnin hetkeä.

Viiden sekunnin hetkellä tarkoitetaan muutoksen tekevää toimintaa, jossa tarinan päähenkilö saa anteeksi, löytää uskon, tai löytää itsestään suuren kehittämisen kohteen.


Joten, kun huomaat sinulla olevan tarinan kehitteillä, pohdi löytyykö siitä viiden sekunnin hetki? Löytyykö siitä todiste todellisesta muutoksesta? Käytä oikeasti aikaa viiden sekunnin hetken löytämiseen, joka tuntuu sydämessäsi asti. Kun viimein löydät sen, sinulla on tarinan juuret käsilläsi.

Sitten, kun olet löytänyt viiden sekunnin hetken, pohdi mikä sen vastakohta voisi olla? Yksinkertaisesti sanottuna tarinan alun tulisi olla tarinan lopun vastakohta. Kun löydät vastakohdan viiden sekunnin hetkellesi, joka kuvaa muutostasi, pyri aloittamaan tarina tällä. Näin pystyt kuvaamaan, mistä tarina lähti liikkeelle ja mihin päädyit muutoksen myötä. Muutos voi kuvastaa vaikka epäonnistumista, noloa tilannetta, tai häpeää. Pienet epäonnistumisen hetket tarinan aikana luovat sitä samaistettavuutta, jolla tarinan kuulijat saadaan koukkuun.

Pyri tarinan alussa toimintaan. Useat elokuvat alkavat tilanteesta, jossa vauhti on jo päällä. Muistan esim. ”Batman : The Dark Knight Rises” – elokuvan, joka lähtee liikkeelle mielettömällä lentokoneen kaappaus kohtauksella, jossa elokuvan vihollinen Bane ollaan napattu, mutta hommat lähtevätkin liikkeelle epäilyttävään suuntaan. Loppujen lopuksi, tärkeintä on, että tarinassa kuljetaan jotenkin eteenpäin.

Lisää Matthew Dicksin – Storyworthy kirjasta: https://matthewdicks.com/storyworthy/