Olen laittanut tänne työkokemuksiani Suomesta ja ulkomailta. Pisimmän matkan tein Tansaniaan vuosina 2010 ja 2013, jolloin työskentelin Mufindissa vapaaehtoistyöntekijänä opettajan töitä tehden. Muut kokemukset ovat joko kokemuksiani opettajana, fasilitaattorina, tai TKI-työn kautta.

Jokainen ulkomaan työkokemus on ollut minulle tosi tärkeä, mutta 3 keskeisintä ovat ehkä olleet:

Tansania, Mufindi (Vapaaehtoistyöntekijä)

Tämän matkan aikana opin tosi paljon uutta itsestäni. Opetin paikallisella yläasteella ja lukiolla englantia ja autoin ties sun missä töissä. Mieleenpainuvimpia saattoivat olla sunnuntaiset kylävisiitit, jossa johdin nuorten paikallisten joukkoa vaihtuvan lääkärin kanssa, jossa kävimme auttamassa paikallisia HIV:sta kärsiviä kyläläisiä. Nuo kokemukset päälle parikymppisenä jättivät lähtemättömän jäljen minuun. Jokainen eletty päivä Tansaniassa tuntui muutenkin kuin eläisi jonkun romaanin henkilön tarinaa ja sain repullisen tarinoita mukaan kotimatkalle.

Venäjä, Petroskoi (Pääkouluttaja)

Mentorini Silja Suntola pyysi minua toimimaan 2019 Startup Weekin koulutusohjelman pääkouluttajana. Minua hermostutti hurjasti olla pääkouluttajana, jonka myötä sain tiimiini lukuisia kokeneita opettajia, joiden kanssa kehittäisimme koulutusviikon venäläisille ja suomalaisille opettajille. Suunnitteluprosessi ja viikko eivät missään nimessä olleet helppoja, mutta siitä huolimatta selviydyimme tiimin kanssa loistavasti! Keskeisimpiä oppeja oli varmaan millintarkan suunnittelun tärkeys yhdessä tiimin kanssa sekä jokaisen päivän lopuksi tapahtuva reflektointi. Sekä opiskelijat, että me opettajat kävimme päivän päätteeksi läpi yksitellen, mikä toimi ja missä tarvitaan apua. Lopputuloksena oli turvallinen ryhmä, josta syntyi ystävyyksiä, jotka jatkuivat pitkälle viikon jälkeen.

Suomi, Kouvola (Projektipäällikkö)

Toimin ensimmäistä kertaa projektipäällikkönä 2019-2022 välillä ESGE-hankkeessa, jossa meidän keskeisenä tehtävänä oli rakentaa e-urheiluverkosto Kymenlaaksoon sekä tutkia e-urheilun liiketoimintamahdollisuuksia. Lopputuloksena syntyi mm. muutaman sadan hengen pelaajaverkosto, 2 uutta yritystä, 8 uutta työpaikkaa nuorille, 2 uutta e-urheilukoulutusta Kymenlaaksoon sekä 2 uutta e-urheilutapahtumakonseptia. Keskeisimpiä oppeja tuolta ajalta minulle olivat varmaan delegoinnin ja ryhmän itseohjautuvuuden merkitys. Delegoinnilla tarkoitan sitä, että joskus pitää vaan delegoida ja antaa vastuuta niin paljon, että saattaa jopa itseä hirvittää. Itseohjautuvuudella taas tarkoitan sitä, että verkostoa luodessa pitää antaa verkoston itse määritellä säännöt ja askelmerkit tulevaisuudelle.